Ulos kipukierteestä – Nuoren miehen rohkaiseva tarina kuntoutuksen hyödyistä

Tämän rohkaisevan tarinan toimintakyvyn ja toivon palautumisesta kirjoitti eräs asiakkaamme, jonka selkävaivaa oli tutkittu ja hoidettu pääosin julkisella puolella vaihtelevalla menestyksellä.
Liikuntafysion tapana on ollut lahjoittaa joulun aikaan kuntoutusjakso henkilölle, jonka täysimittainen toiminta- ja työkyky ovat vaakalaudalla ja jolla ei välttämättä ole varaa maksaa kuntoutuksestaan. Viime jouluna lahjan valitsijana toimivat HUS Fysiatrian poliklinikan fysioterapeutti ja sosiaalityöntekijä. “Joululahja-asiakas” on nyt kirjoitushetkellä käynyt aktiivisessa toimintakykyä palauttavassa kuntoutuksessa reilun parin kuukauden ajan, ja tarinan tässä vaiheessa tilanne näyttää hyvinkin valoisalta. Kuntoutusta on tarkoitus jatkaa vielä toiminnallisen tilanteen pysyvyyden varmistamiseksi.

Tarina alkaa – Kipua selässä ja säteilytuntemuksia alaraajohin

“Olen 22-vuotias opiskelija Helsingistä. Selkävaivani alkoivat vuoden 2017 alussa. Treenasin aktiivisesti kuntosalilla, enkä aluksi tunnistanut kipujeni vakavuutta. Jatkoin treenaamista, kunnes kipu alkoi haitata lähes jokaisessa liikkeessä. Samoihin aikoihin aloin tuntea säteilytuntemuksia alaraajoihini, joten hakeuduin lääkärin vastaanotolle. Terveyskeskuslääkäri ei aluksi uskonut kipujen olevan mitään vakavampaa, joten hän ohjasi minut fysioterapiaan. Fysioterapeutti huomasi kuitenkin heti voimanpuutteen jalassani sekä huomattavasti alentuneen liikkuvuuden. Hän informoi tästä lääkäriä, joka kirjoitti minulle lähetteen Töölön sairaalaan.” 

Magneettikuvaukset ja ortopedin tapaaminen tapahtuivat kesän lopussa. Selästä löytyi melko kookas välilevytyrä sekä välilevyn rappeuma. Leikkausta ei lähdetty tekemään, koska hermo ei ollut pinteessä, joten hyötyä ei välttämättä olisi ollut ja leikkaus olisi ollut liian riskialtis.” 

Fysioterapia ja lääkitys auttoivat aluksi

“Sain Töölön sairaalasta lähetteen fysiatrian poliklinikalle Vega-talolle. Siellä fysiatri tutki minut, määräsi lääkkeet ja ohjasi fysioterapiaan Vega-talon fysioterapeutille.  Kävin hänen luonaan syksystä 2017 kevääseen 2018. Käyntejä oli noin kerran kuukaudessa ja niistä oli aluksi paljon apua. Pitkäaikaisvaikutus katosi kuitenkin nopeasti käyntien loputtua. Lääkkeenä minulle oli tässä vaiheessa kokeiltu kahta eri hermovauriolääkettä. Toisesta näistä oli minulle apua lähes vuoden ajan, mutta molempien lääkkeiden haittavaikutukset olivat lopulta hyötyjä suurempia. 

Joulukuussa 2018 lääkkeiden teho oli täysin loppunut ja kivut palautuneet. Toimintakykyni oli entistä huonompi, joten hakeuduin taas lääkärin vastaanotolle. Terveyskeskuksesta en saanut mitään apua, joten päätin koittaa yksityistä ortopediä. Hän lähetti minut suoraan magneettikuviin, ja sama oravanpyörä pääsi taas vauhtiin. Magneeteissa näkyi edelleenkin sama välilevynpullistuma, joka ei ollut kuihtunut ollenkaan kasaan. Leikattavaa ei kuitenkaan edelleenkään ollut, joten lähete lähti suoraan Töölöstä fysiatrian poliklinikalle Vega-talolle. 

Tutkimustensa jälkeen fysiatri päätteli pullistuman olleen aluksi niin iso, että se oli aiheuttanut minulle hermovaurion. Tästä johtui voimakas säteily jalkaan/jalkoihin sekä toimintakykyni huonontuminen. Diagnoosi kuulosti karulta, koska en tiennyt siinä vaiheessa, tulisiko toimintakykyni koskaan olemaan normaalilla tasolla. Tässä vaiheessa fysiatrian poliklinikan fysioterapeutti ehdotti minulle Liikuntafysiolla järjestettävää yksilöllistä fysioterapiaa, koska aiemmat käynnit Vega-talolla eivät olleet tuoneet toivottua tulosta.”

Kuntoutus tiivistyy Liikuntafysiolla, ja usko omaan parantumiseen palautuu

Käyntini Liikuntafysiolla alkoivat vuoden 2019 alussa. Sain heti erittäin hyvän vaikutelman paikasta. Työntekijöiden ilo ja ystävällisyys oli tarttuvaa, ja tunsin olevani erittäin tervetullut. Fysioterapeutti Pasi Ahonen alkoi heti ensimmäisellä kerralla suunnitella minulle yksilöllistä kuntoutusohjelmaa. Koin, että liikkuvuuteni oli surkealla tasolla ensimmäisissä testeissä ja voima oli heikentynyt pitkäjaksoisen kipuilun aikana. Fysioterapeutin loistavan ammattitaidon avulla pääsin kuitenkin hyvin alkuun ja valitut harjoitukset tuntuivat sopivan hyvin tilanteeseeni.

Kuntoutuslaitteet Liikuntafysiolla ovat erittäin laadukkaita ja koin, että pystyin aloittamaan kuntouttavat harjoitukset turvallisesti oma lähtötilanteeni huomioonottaen. Kuntoutukseen suunnitelluilla laitteilla on se hyvä puoli, että harjoituksia voi säätää jokaiselle sopivaksi. Minulla kehitys oli erittäin nopeaa. Aloin käymään kuntoutuksessa kaksi kertaa viikossa, ja jo muutaman viikon jälkeen kroppani tuntui paremmalta kuin moneen vuoteen. Liikkuvuuteni ja voimani palautuivat kerta kerralta enemmän. Kuukauden treenin jälkeen kipuni olivat muuttuneet siedettävämmiksi, joten selkeä helpotus oli havaittavissa.

Tärkein asia minulle oli kuitenkin toimintakykyni palautuminen. Pystyn taas opiskelemaan normaalisti, tekemään työtä ja tekemään kaikkea muutakin, mitä haluan. Kaksi vuotta olin joutunut suunnittelemaan tekemisiäni kipujeni ja huonon toimintakykyni mukaan, mutta nyt tunsin oloni taas vapaaksi.

Ymmärrän, että kaikki selkäoireeni eivät mahdollisesti koskaan tule häviämään täydellisesti, mutta Liikuntafysiolla kuntoutuksessa käyminen on luonut toivoa terveemmästä tulevaisuudesta. Ja tästä kaikki kiitos kuuluu Liikuntafysiolle ja heidän ammattitaitoiselle ryhmälleen. Sanat eivät riitä kuvailemaan kiitollisuuteni määrää heitä kohtaan.  

[Kuvituskuva, joka ei liity kyseessä olevaan asiakkaaseen.]

*********

Asiakkaan kuntoutusjaksosta vastasi Liikuntafysio fysioterapeutti Pasi Ahonen. Jakso on sisältänyt tähän mennessä noin 10 yksilöllistä kuntoutuskäyntiä DBC Selkäkonseptin linjaamana sekä näiden jälkeen jatkoharjoitteluna kuntoutusryhmäkäyntejä.

Vastaavantyyppisiä onnistumistarinoita kuulemme viikoittain. Hyvin usein kysymys on siitä, että tilannetta on selvitelty erilaisin tutkimuksin ja lääkityskokeiluin, mutta varsinainen toimintakykyä parantava harjoittelu ei ole toteutunut, on jäänyt kesken tai on ollut epäjohdonmukaista.
Joululahja-asiakkaamme osalta emme halua osoittaa syyttävää sormea julkisen terveydenhuollon suuntaan. Resurssien niukkuuden vuoksi julkisella sektorilla tulisi olla kuitenkin mahdollisuus ohjata osa asiakkaista toimivien ja laadukkaiksi osoitettujen yksityisten palvelujen pariin esimerkiksi palveluseteliratkaisun avulla.

Asiakkaalla tulisi olla mahdollisuus valita palveluntuottaja ja maksaa palvelusetelin ja palvelun hinnan välinen erotus. Fysioterapian KELA-korvauksista voitaisiin kokonaan luopua ja ohjata säästyneet rahat palvelusetelien käyttöön.

Liikuntafysion laadunseurantatulokset selkä-, niska- ja polvivaivojen osalta ovat luettavissa osoitteessa https://liikuntafysio.fi/laadunseuranta/.

, , , , , , , ,

Related Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Fill out this field
Fill out this field
Syötä kelvollinen sähköpostiosoite.
You need to agree with the terms to proceed

Valikko